Kecskegolyó, a tökéletes vendégváró
Első bejegyzésemet egy saját recepttel indítom meg, ami egy igazán gyors, de annál látványosabb és szerethető előétel "tejtermékmixturából".
Mindössze egy különlegesség, kisebb macera van vele, ami a joghurt lecsepegtetéséből áll, hogy krémesebb állagot kapjunk és a savós résztől megszabaduljunk ("savózás"). Ehhez nincs szükségünk másra, csak egy tiszta vászon konyharuhára, egy magasabb, keskeny edényre és egy fakanálra; a fotón majd látni fogod. Egy éjszakára vagy akár pár órára ebben a pózban pihenteted a joghurtod és már mehet is a többi hozzávalóhoz.
Ezt a "krémjoghurtot" összevegyíted a tehéntúróval és a kecskesajttal (én vörösborsosat vettem egy hipermarketben, ami teljesen finom volt). Sózod, borsozod és elkezdődik a mancsos meló a tenyeredben, míg golyót nem kapsz.
Ezeket a pucér golyókat fogod belehempergetni a különböző burkolóanyagokba. Esetemben ezek a dió, amelyet mozsárban rusztikusra törtem (egy kis feszültséglevezetés ezzel pipa), amúgy mehet simán késsel is a dolog, tökmag, napraforgómag és gránátalmamag. Ezeket egy lapos tányérra kiöntöd külön és mehet a gurigatás, míg be nem fedi a golyó teljes felületét.
Ha berakod a hűtőbe, picit keményebb lesz, de nem kötelező, azonnal is ehetitek.
A tálalást már rád bízom, de a lényeg, hogy egy kis pirított baguettre ha rákanyarítod egy késsel és kortyolsz rá egy kis bort, nem fogsz csalódni.
Hozzávalók:
~100 g kecskesajt
~500g túró
~egy nagy és egy kicsi natúr joghurt
só, bors
dió, gránátalma, tökmag, napraforgómag
Pro tipp: a Maldon tölgyfafüstölésű sópehely tökéletes salátákhoz, halakhoz és ilyen nyers ételekhez. Culinarisban kapható és az ára sem annyira vészes; én már a sokadik csomagot használom, annyira bevált.
LiliLeaks: jövő héten egy olyan perec alakú sörkorcsolyával jövök, ami ugyan nem saját, hanem évtizedes családi recept, de elég egy pillanatra félrenézni és már el is tűnt a tálból. Nincs családi rendezvény, ahova ne vinném, vagy baráti összejövetelek. Mindenkinek kell egy ilyen recept, legyen a tiéd is ez!