Itiner karácsonyi készülődéshez

Eljött a 24-e reggel és olyan sok teendő van ma, de ne aggódjatok minden rendben lesz!

Írok néhány gondolatot az asztalterítésről és a mai nap beosztásáról, ami nekem segít, hogy ne ússzak el ezen a napon.

_-11_1.jpg

Én alapvetően fehér abroszt teszek az asztalra ünnepekkor, de most a piros-szürke-zöld került fel a fotózáshoz, egy kicsit fiatalosabb, lazább.

Néhány ötlet a terítéshez:

  • a fehér terítő szuperül mutat a fenyőfaággal vagy más zöld növénnyel
  • még a terítés legelején találjuk ki a színösszeállítást
  • nagy középső asztaldíszt csak akkor tegyünk, ha előre tányérba tálaljuk a vacsorát
  • ha az asztalról szeretnénk szedni, akkor középre könnyen elmozdítható díszítést tegyünk(akár az adventi koszorút, amelyen a gyertyákat meggyújthatjuk a vacsora megkezdése előtt egy koccintás mellett)
  • a hosszanti dísz megnyújtja az asztalt, ami "monumentalitást" ad
  • ha nagy díszt nem szeretnénk tenni, tegyünk pl. egy kis pohárba pár szál zöldet, ami egész vacsora alatt jelen van
  • ha magas gyertyatartónk van, azt ne tegyük középre, mert az megnehezíti a szemben ülők beszélgetését (tegyük az asztal egyik végére, ahol nincs útban, mégis meghitt hangulatot biztosít)
  • gondoljuk át előre, milyen poharakat helyezünk fel az asztalra, hogy ne vacsora közben kelljen felállni (ugyanez igaz az étel mellé kínált italok előkészítésére)
  • a szalvétát tehetjük a legfelső tányérra pici rozmaringággal, karácsonyi hangulatúra pimpelt asztalgyűrűbe, vagy a pohárba hajtogatva is igen elegánsan mutat

 

_-7_1.jpg

_-6_1.jpg

_-4_1.jpg

_-10_1.jpg

Tippek a naphoz:

  • a kevésbé rutinosak a reggeli kávé mellett írják össze a napi teendőket egy cetlire vagy evernoteba:), ez segít nap közben és megynugtat, hogy átlátjuk, mi van még hátra a vacsoráig
  • érdemes már reggel, vagy előző nap este elkészíteni azokat az ételeket, amelyeket nem frissen, melegen kell tálalni (pl. torták, sütik, hideg előételek...), mert ha mindent közvetlenül a vacsora előtt akarnánk elkészíteni, annak rossz vége lenne... 
  • mi a fa díszítésével szoktuk kezdeni (talpba imádkozás, majd behurcolás)-felrakjuk az égősort (nem egyszerű! sarkalatos pontja a napnak a szimmetrikusan felhelyezett égősor:), díszítéshez öntsetek egy pohárka tojáslikőrt magatoknak, nyomjatok be (karácsonyi zenét) és nevessetek sokat:D (még mindig semmi stressz, ugye?) Tegyük a fa alá a gyönyörűen becsomagolt ajándékokat és ne felejtsük így a fát megcsodálni! Jaj, imádom:)
  • még a délelőttnél tartunk és már egész jól állunk, most az következhet, hogy terítsük meg az asztalt, mert nem jó közvetlenül tálalás előtt ezzel nyűglődni, mert a főzés-tálalás-asztalterítés  egy időben nem működik, csak kapkodás és idegeskedést okoz
  • most, hogy az oroszlánrésszel megvagyunk, picit valószínűleg meg is izzadtunk, fordítsunk magunkra időt ; az a tapasztalatom, hogy ha ezt a fürdószobai készülődést vacsora előttre hagyom, az nem igazán működik, macerás egy kiskuktára hagyni fél-egy órán át a konyhát:) Én a vacsorához szánt öltözködésen kívül mindennel elkészülök már a főzés előtt és akkor csak vacsora előtt beleugrok az "ünnepi" ruhámba
  • FONTOS, hogy ne szaladjon úgy el az a nap, hogy egész vacsoráig semmit nem eszünk (velem már előfordult). Készítsünk kis szendvicseket vagy ha sütöttünk előtte valami-sós-sajtos aprósütit, az legyen kint az asztalon és faljunk belőle nap közben. Folyadékbevitel is fontos(alkoholmentes)!
  • ha valami nem úgy sül el, kérlek ne idegeskedjetek, TÉNYLEG nem az a lényeg, hogy minden perfekt legyen és olyan még nem történt, hogy az ember ne hozzon gyorsan össze egy B tervet, bízz magadban:)
  • ...és gyorsan elérkezik a vacsora és az ajándékozás ideje, ami a nap legeslegjobb része, élvezzétek!

 

 

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!

_-3_1.jpg