Karácsonyi Menü Part 1.
Van még pár napunk Szentestéig, készültem egy viszonylag egyszerű, klasszikusnak mondható menüsorral, hátha valakinek segítséget nyújtok ezzel a pörgös finishben.
Mivel édesanyám minden Karácsonykor vár minket huszonhatodikán a régi, jól bevált tyúkhúslevessel és töltött káposztával, egy kis rántott hússal megfejelve, én nem ilyesmit mutatok itt most.
A mi családunkban nagy szomorúságomra senki nem rajong a halakért rajtam kívül, de volt néhány próbálkozásom, hogy szerethetővé tegyem. Az ünnepre jellemzően az előétel, amit most hozok, halas lesz. Ez az egyetlen halas étel, amit megszerettek, de ezt nagyon!
A főétel főszereplője a kacsamell, ez garantált sikert hoz, ígérem:)
Előétel- Lilahagymás tonhalkrém pirítósra halmozva
Hozzávalók:
- kb. 2x195 g konzervtonhal
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 2-3 teáskanál mustár
- só, bors
- kb. 150 g tejföl
- kb. 200 g majonéz
- citrom kevéske facsart leve
Vágd apróra a lilahagymát, add hozzá a tonhalat(előtte öntsd le róla az olajat), sózd, borsozd és jöhet hozzá a többi hozzávaló is.
Piríts kenyeret és halmozd rá a tonhalkrémedet.
És itt a recept VÉGE.
Ugye milyen egyszerű és gyors? Ezért imádom annyira ezt a receptet (és mert nagyon finom)!
Ez azért is olyan fontos, mert mindannyian tudjuk, hogy milyen sok teendő van 24-én és mindig idő szűkében vagyunk.
Főétel-Rozmaringos-narancsos kacsamell vajas tésztával körbefonva, lilakáposztával
Hozzávalók(4főre):
- 4 kacsamell bőrével
- 1 kisebb fej lilakáposzta (érdemes a főzés nekikezdése előtt már lereszelni/feldarabolni(robotgép!:))
- 2 csomag leveles vajas tészta
- 1 tojás
- só, bors
- 1 narancs
- friss rozmaringág
- egy kis vaj a serpenyőkbe a hús és a lilakáposzta alá
1. Irdald be a hús mindkét oldalát, sózd, borsozd és a bőrén lévő metszésekbe tegyél be kevéske rozmaringágat,egész borsot, majd locsold meg enyhén a narancsod levével.
2. Dobhatod is a darabka vajadat a serpenyőbe, majd ha felolvadt, kerüljenek be a kacsamellek először a bőrükkel lefelé.
Közepes lángon 8-10 percet sütheted mindkét oldalát, a végén, ha kicsit belevágsz, láthatod, mennyire sült már át (nyugodtan lehet rozé vagy kicsit véres, mert a tésztabundában még megy a sütőbe).
3. Mehet a lilakáposztád is párolódni a felolvasztott vajadra egy újabb serpenyőbe, só, bors, ízlés szerint ide is kerülhet pár levél rozmaring és narancs leve. Ez a folyamat egész sokáig eltart, picit le is pirulhat, no problem, sőt!
4. Az elősütött kacsamelleid kerüljenek a 4 részre osztott és kinyújtott tésztákra.Vágd be a tésztád szélét, ahogy látod a képen és hajtogasd rá szemet gyönyörködtető pirult bőrű húsodra. A felvert tojásoddal kenegesd be, hogy szép barnás színt kapjanak. Ha karácsonyi hangulatot szeretnél, mézeskalácskiszúróval készíthetsz rá csillag vagy fenyőfa alakú díszítést tésztából, ezt is a tojásoddal stabilizáld rajta.
5. Végre mehetnek a sütőbe. kb. 190 Celsius 40-50 perc (figyeld, hogyan barnul a leveles tészta, minden sütő individuum, akit csak a gazdája ismer).
6. Tálald a remekműved!
...és itt vannak a hű segítőim, akik mindig a maximumot nyújtják a konyhában munkám kémleléséből és eltüntetik a pultról lehulló melléktermékeket.
Figyelnek a lépcsőről...
...résen vannak a pult tövében...
Holnap hozom az édességem és egy díszesen megterített asztalt. (Part 2)
A karácsonyi menünk második része a hókifli, amiből egy új fajt kísérleteztünk ki: idén fekete és fehér kifli is készül: