Spárgás pâte brisée, egy piknik tökéletes kelléke

Szeretek mindig a friss, aktuális gyümölcsökből, zöldségekből főzni-sütni, ha egy mód van rá. Eljött a spárga időszaka, ami igazán jó alapanyagnak bizonyult, ahogy az évek során kísérleteztem vele.

 -11

A pâte brisée egy francia omlós, porhanyós tészta (pite), amit most spárgás "krémmel" fedtem be. Igazán kevés fajta alapanyagot használtam, de azok prímák.

Hozzávalók:

pâte brisée

  • 250 gramm átszitált liszt
  • 125 gramm hideg vaj
  • kb. 3 evőkanál jéghideg víz
  • (rizs)

 

töltelék

  • 2 csomag zöldspárga
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • szerecsendió
  • parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál mascarpone
  • Maldon só

 

-10 

Az átszitált liszthez add hozzá felkockázva a hideg vajat, sót és kezd el morzsolni az ujjaiddal. Ha megkaptad ezt a morzsaszerű állagot, lassan adagold a vizet hozzá, folyamatosan gyúrva a tésztát.

-3

Ha megvan a homogenizált állapot, a kis cipóalakú tésztát rakd alufóliában a hűtőbe, amíg elkészíted a feltétet a pitédre.

-4

Vágd össze 3-4 centis darabokra a spárgákat, miután megmostad. Fontos, hogy az alsó szárát mindig vizsgáld meg, én a kemény, "szálkás" részt eltávolítom és csak a zsenge részt használom. 

-5

Főzd meg a spárgát lobogó vízben, amíg puha nem lesz, majd rakd egy robotgépbe, vagy botmixerrel pépesítsd. Sózd, borsozd, pár húzás a reszelőn a szerecsendióból igazán feldobja az ízvilágot.

-2

Zúzd bele a fokhagymát, jöhet a mascarpone és a vaj is, mejd a végén a kedvencem, a parmezán!

-8

Áttenszión! Melegítsd elő a sütőd 180 celsiusra!

A pitét kiveszed a hűtőből és egy ív sütőpapírra pottyantod. Ezen nyújtod ki pitesütőforma alakúra, hiszen majd segít szakadás nélkül ráemelni a sütőformára.

-6

Körbevágod a szélénél, megszurkálod villával és befeded alufóliával, amelyre rizst szórsz. Ez a kis "trükk" segíti az egyenletes sütést.

-7

10-12 percig süsd, majd vedd ki és hagyd kihűlni. Csak ez után jöhet rá a töltelék, amelyet fejelj meg még egy óriási adag reszelt parmezánnal, a Maldon sópehellyel és durvára őrölt borssal.

-11

Süsd még kb.15 percig, de leginkább figyeld a tetején a parmezán színét. Ha barnul, valószínűleg az egész spárgakrém is elkészült a pitetésztán.

Miután kivetted, várd meg míg kihűl!

-9

Én készítettem kis kosárkákat is szufléstálkákban, amelyeket könnyebb szállítani például egy piknikre.

Szeresd a spárgát, mert szuper! :)

LiliLeaks: a következő poszt a piknikezésről szól majd, tippekkel, ötletekkel, különösképpen gondolva a biciklisekre, hogy ők is merjenek elindulni étellel, mert működhet, nemcsak autóval.