Spárgás pâte brisée, egy piknik tökéletes kelléke
Szeretek mindig a friss, aktuális gyümölcsökből, zöldségekből főzni-sütni, ha egy mód van rá. Eljött a spárga időszaka, ami igazán jó alapanyagnak bizonyult, ahogy az évek során kísérleteztem vele.
A pâte brisée egy francia omlós, porhanyós tészta (pite), amit most spárgás "krémmel" fedtem be. Igazán kevés fajta alapanyagot használtam, de azok prímák.
Hozzávalók:
pâte brisée
- 250 gramm átszitált liszt
- 125 gramm hideg vaj
- só
- kb. 3 evőkanál jéghideg víz
- (rizs)
töltelék
- 2 csomag zöldspárga
- 5 dkg vaj
- só, bors
- szerecsendió
- parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál mascarpone
- Maldon só
Az átszitált liszthez add hozzá felkockázva a hideg vajat, sót és kezd el morzsolni az ujjaiddal. Ha megkaptad ezt a morzsaszerű állagot, lassan adagold a vizet hozzá, folyamatosan gyúrva a tésztát.
Ha megvan a homogenizált állapot, a kis cipóalakú tésztát rakd alufóliában a hűtőbe, amíg elkészíted a feltétet a pitédre.
Vágd össze 3-4 centis darabokra a spárgákat, miután megmostad. Fontos, hogy az alsó szárát mindig vizsgáld meg, én a kemény, "szálkás" részt eltávolítom és csak a zsenge részt használom.
Főzd meg a spárgát lobogó vízben, amíg puha nem lesz, majd rakd egy robotgépbe, vagy botmixerrel pépesítsd. Sózd, borsozd, pár húzás a reszelőn a szerecsendióból igazán feldobja az ízvilágot.
Zúzd bele a fokhagymát, jöhet a mascarpone és a vaj is, mejd a végén a kedvencem, a parmezán!
Áttenszión! Melegítsd elő a sütőd 180 celsiusra!
A pitét kiveszed a hűtőből és egy ív sütőpapírra pottyantod. Ezen nyújtod ki pitesütőforma alakúra, hiszen majd segít szakadás nélkül ráemelni a sütőformára.
Körbevágod a szélénél, megszurkálod villával és befeded alufóliával, amelyre rizst szórsz. Ez a kis "trükk" segíti az egyenletes sütést.
10-12 percig süsd, majd vedd ki és hagyd kihűlni. Csak ez után jöhet rá a töltelék, amelyet fejelj meg még egy óriási adag reszelt parmezánnal, a Maldon sópehellyel és durvára őrölt borssal.
Süsd még kb.15 percig, de leginkább figyeld a tetején a parmezán színét. Ha barnul, valószínűleg az egész spárgakrém is elkészült a pitetésztán.
Miután kivetted, várd meg míg kihűl!
Én készítettem kis kosárkákat is szufléstálkákban, amelyeket könnyebb szállítani például egy piknikre.
Szeresd a spárgát, mert szuper! :)
LiliLeaks: a következő poszt a piknikezésről szól majd, tippekkel, ötletekkel, különösképpen gondolva a biciklisekre, hogy ők is merjenek elindulni étellel, mert működhet, nemcsak autóval.