Miért jó vendégül látni barátainkat, ismerőseinket?

Tippek és egy recept

-24Mindannyian tudjuk, hogy nagy fáradtság főzni, vendégül látni  (négynél) nagyobb létszámú csoportot és hozzá még jól is szórakozni.

Már többször volt részem ebben és a múlt héten egy komolyabb menüsorral láttam vendégül barátainkat.

Be kell vallanom, a szórakozás része még mindig nem azon a szinten van, amit szeretnék, mert nehéz összehozni a főzést, a tálalást és a csevegést, de dolgozom rajta és a sok tapasztalat hozzásegít a fejlődéshez.

Jöjjenek a tippek.

Alapvető tippek:

  1. készülj előre akár egy nappal, amivel lehet (nem is gondolnád, mennyi mindent meg lehet előre csinálni és micsoda segítség lesz aznap!), mert az idő az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza a sikered ( én a desszerttel és a lilahagymachutneyval így tettem)
  2. akár már egy héttel előre rakd össze fejben a menüt, majd készíts precíz jegyzeteket magadnak a hozzávalókról és az időbeosztásról
  3. a főzés közben határozd meg a sorrendet!
  4. az biztos, hogy a konyhád MINDIG kicsi, okosan bánj a térrel, az edényeiddel
  5. aminek melegnek kell lennie, az legyen meleg!, tehát gondold át, hogy mire pl. egy sültet kiveszel a sütőből, már minden más készen áll-e a tálaláshoz
  6. mosogass főzés közben, mert ha nem teszed, pokollá válik a napod, óriási felfordulás várható, robban a "hol a fejem bomba"
  7. találd ki a terítéket, a színt, lehet tematikád, ami meghatározza az ebédet, vacsorát ( ne feledd: egy csokor virág az asztal közepén, ami harmonizál a szalvétával, fényévekkel feljavítja az összképet!)
  8. készíts ültetőkártyát, amivel elkerülheted a vendégek irányítgatását és még tetszik is nekik
  9. már napokkal előtte csekkold le az étkészletet; van-e elég, minden rendben van-e velük
  10. a poharak kiválasztása is fontos, ne feledkezz meg róla, ne csak egy vizespoharat tegyél ki, ha egy csúcsszuper vörösbor dukál a malacsültedhez
  11. vedd figyelembe a vendégeid sokszínűségét; gondolok itt vegákra, ételallergiásokra vagy akár arra, hogy kit ki mellé ültess, a kapcsolati "viszonyokra". Kellemetlen szituációba kerülhetsz, ha ezekről megfeledkezel...
  12. mindig tartsd nyitva a szemed, kinek mi hiányzik, milyen italból fogyott ki, mert nem biztos, hogy magától szólni fog
  13. a sok-sok munka mellett, kérlek ne felejts el jól szórakozni és mindig legyen otthon több ital, mint gondolnád

A szombati menüm vega és nemvega előételből, főételből és egy desszertből állt, de most nem untatlak az egész menüsorral, a főétel receptjét osztom csak meg, ami a saját receptem.

Gondolhatod ezután a tippcunami után, hogy az ételfotózást, nem aznap csináltuk, mert az lehetetlenség lett volna, hanem a család nagy örömére újrafőztem az ételt.

De mi is ez az étel?

Céklaágyon nyugvó szűzérme házi lilahagymachutneyval és diógrillázsos madársalátával

Fffu, de hosszú név, de ez van, még nem találtam ki neki becenevet(ha van ötleted, kommentelj;)

Azt gondolod most magadban, hogy na ezt nem csinálom meg, mert már a nevét is sok elolvasni, de hidd el, nem annyira bonyolult elkészíteni és nagyon finom.

 

-25Kell hozzá friss szűzpecsenye(+angolszalonna), lilahagymachutney,(amit leírok, hogyan készíts el), cékla és madársaláta a dióval. 

-17Vágd fel ujjnyi vastag érmékre a szűzpecsenyéd, sózd, borsozd, majd angolszalonna csíkokkal bugyoláld be a kerületét és rögzítsd egy fogpiszkálóval.

-19-20

Elő kell sütnöd 3-4 perc alatt az érméid mindkét oldalát egy serpenyőben, majd pakold egy tepsibe és menjen a sütőbe kb. 180 Celsiusra 10-15 percre. Ellenőrizz egy nagyobb darabot, hogy átsült-e; ha rendben, jöhet ki az egész tepsi hús és kezdheted a tálalást.Azért igazán jó az angolszalonnával párosítani a húst, mert hihetetlenül puha marad, nem szárad ki.

-21-22

Amíg sül, készítsd elő a madársalátát a szép nagy fehér tányérodra egy kupacban, majd egy serpenyőben felolvasztott kis cukorban megforgatott kihűlt dióval szórd meg (ezt is elkészítheted hamarabb).

Hogyan tálald? Az alap a kerekre vágott cékla lesz, erre jön egy szűzérme, majd ráhalmozva a gyönyörűen lila és fűszeres chutney.-27

DSC 1261

A lilahagymachutneyt előre készítsd el és ebből az adagból nem csak erre a főételre jut, hanem még más húsokhoz vagy vega ételként is fogyaszthatod. Már ezért is érdemes elkészíteni!

-26Hozzávalók:

  • 500 gramm lila hagyma
  • egy ág rozmaring levelei
  • 50 gramm nádcukor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 1 kisebb narancs leve
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • bors

A felszeletelt lila hagymát egy kis olajon megpárolod lassú tűzön, majd rádobod a rozmaringot.-3

Fedd le fél órára, időnként  kevergesd meg.-4

Add hozzá a szilvalekvár kivételével minden más hozzávalót és még "rottyants" rajta párat.

A legvégén jöhet a legizgalmasabb, pikáns rész bele, a szilvalekvár.

Steril befőttes üvegekbe rakd és felbontás után hűtőben egész sokáig eltartható és kreatívan felhasználható sok-sok étel kísérőjeként.

Végül még egy galériában megosztom a hétvége fotóit, ha érdekel, lapozd végig.

A miért-re a válasz?- mert finom étel mellett még a baráti beszélgetés is" jobban csúszik " és szórakoztatóbb. Mindezért pedig neked hálásak, ami igazán nagy öröm.

Pro tipp: a diógrillázs nélkül is elkészítheted, sőt bármilyen köretet választhatsz mellé. Csak a te döntésed! Én még balzsamecetszószt főztem, ami jól illik a madársalátához, de az is csak plussz

 

LiliLeaks: jövő héten azzal kísérletezem, hogy összeházasítsam a grízes tésztát a zserbóval. Fura, ugye? de ezt még az is szeretni fogja, akinek csak a szörnyű iskolai kantinok jutnak eszébe a grízes tésztáról