Grizbó, aki nem egy mesefőhős, hanem egy finom desszert
Ez a finomság a grízes tészta és a zserbó szerelemgyereke.
Néhány hete reggel azon gondolkodtam, hogyan lehetne a sokak által utált és rossz emlékeket okozó kantinkajákat megreformálni, finommá tenni.
A grízes tészta... a mi családunkban végzett közvélemény kutatás eredménye, miszerint ki szereti: nulla.
Ám a búzadarától félned nem kell, ebben a kombinációban tuti siker lesz!
A desszertem lényege, hogy a layerek egyenként is finomak, melyek közé rejtve a gríz tökéletes összhangba kerül és a vajon pirítva hihetetlen ízletes (olaj sicc).
Hozzávalók:
- két marék dió
- egy marék mogyoró
- egy tábla étcsoki
- ~egy kis bögre búzadara
- ~5 dkg vaj
- nutella
- baracklekvár
- palacsinta
Kezdd a palacsintasütéssel. Én kb. negyed kg lisztből, 2 tojásból és tejet, valamint szénsavas vizet váltogatva öntve készítettem palacsintatésztát. Maradni fog palacsinta a desszert elkészítése után, de gondolom az nem probléma, legalábbis nálunk igen "tiszavirágéletű" a palacsinta.
Egy kis tálkába fogod rétegezni Grizbó barátunkat; lehet ez szufléstálka vagy bármi egyéb amit találsz otthon erre a célra.
Vágd körbe a tálkád a palacsintára helyezve, majd helyezd ezt a palacsintakarikát a tál belsejének aljába.
Erre a palacsintára jöhet a baracklekvár, aztán az olajon megpirított búzadara, alias gríz.
A grízes baracklekvár rétegre jöjjön egy újabb palacsintakarika és a mindenki által imádott NUTELLAréteg jön!
Ez után újra palacsinta, majd a zserbóra utalva baracklekvár az összevágott dióval.
A kivágott palacsintatészta maradékát metéltre vágva is használd fel (nehogy kárba vesszen!), majd fedd be lekvárral és a tetejére csorgass felolvasztott étcsokoládét, melyet szórj meg durvára vágott dió és mogyoró keverékével.
ProTipp: ha lusta vagy a palacsintatésztát kisütni, forró vízben megfőzött lasagne tésztával is csinálhatod. Szerintem az a jó ebben az édességben, hogy a rétegvastagságot és a rétegek hozzávalóit mindenki maga választhatja meg kénye-kedve szerint.
LiliLeaks: jövő héten a Húsvétra gondolva már, egy kis előétellel jövök, amiben a tojásé és a zöldségeké lesz a főszerep.