Kecskegolyó, a tökéletes vendégváró

Első bejegyzésemet egy saját recepttel indítom meg, ami egy igazán gyors, de annál látványosabb és szerethető előétel "tejtermékmixturából".

-12

Mindössze egy különlegesség, kisebb macera van vele, ami a joghurt lecsepegtetéséből áll, hogy krémesebb állagot kapjunk és a savós résztől megszabaduljunk ("savózás"). Ehhez nincs szükségünk másra, csak egy tiszta vászon konyharuhára, egy magasabb, keskeny edényre és egy fakanálra; a fotón majd látni fogod. Egy éjszakára vagy akár pár órára ebben a pózban pihenteted a joghurtod és már mehet is a többi hozzávalóhoz.

-2Ezt a "krémjoghurtot" összevegyíted a tehéntúróval és a kecskesajttal (én vörösborsosat vettem egy hipermarketben, ami teljesen finom volt). zod, borsozod és elkezdődik a mancsos meló a tenyeredben, míg golyót nem kapsz. 

Az összetevők aránya nagymértékben függ a konzisztenciától. A tehéntúró és a kecskesajt ad szilárdságot a golyóknak, a lecsepegtetett joghurt pedig a krémesebb részt, így én egy hozzávetőleges adatot adok majd meg, neked kell játszani az összetevőkkel, hogy számodra megfelelő állagot kapj, hisz minden joghurt, túró és kecskesajt változó állagú, sűrűségű, de ez biztos menni fog, nem egy nagy "wasistdas".

-7Ezeket a pucér golyókat fogod belehempergetni a különböző burkolóanyagokba. Esetemben ezek a dió, amelyet mozsárban rusztikusra törtem (egy kis feszültséglevezetés ezzel pipa), amúgy mehet simán késsel is a dolog, tökmag, napraforgómag és gránátalmamag. Ezeket egy lapos tányérra kiöntöd külön és mehet a gurigatás, míg be nem fedi a golyó teljes felületét.-8

Ha berakod a hűtőbe, picit keményebb lesz, de nem kötelező, azonnal is ehetitek.

A tálalást már rád bízom, de a lényeg, hogy egy kis pirított baguettre ha rákanyarítod egy késsel és kortyolsz rá egy kis bort, nem fogsz csalódni.

 

Hozzávalók: 

~100 g kecskesajt

~500g túró

~egy nagy és egy kicsi natúr joghurt

só, bors

dió, gránátalma, tökmag, napraforgómag

-6

-9

-10

-11

Pro tipp: a Maldon tölgyfafüstölésű sópehely tökéletes salátákhoz, halakhoz és ilyen nyers ételekhez. Culinarisban kapható és az ára sem annyira vészes; én már a sokadik csomagot használom, annyira bevált.

LiliLeaks: jövő héten egy olyan perec alakú sörkorcsolyával jövök, ami ugyan nem saját, hanem évtizedes családi recept, de elég egy pillanatra félrenézni  és már el is tűnt a tálból. Nincs családi rendezvény, ahova ne vinném, vagy baráti összejövetelek. Mindenkinek kell egy ilyen recept, legyen a tiéd is ez!